Choď na obsah Choď na menu
 


Historia

18. 10. 2008

Obrázok Cavalier King Charles Spaniel je jediné kráľovské plemeno, ktoré malo povolený vstup do britského parlamentu za vlády Karola I. (1600 – 1649) a jeho syna Karola II. (1630 – 1685).

 Klub chovateľov v krajine pôvodu – Anglicku, bol založený na Cruftovej výstave v roku 1928, kde bol spísaný aj štandard plemena. Chov Cavalierov na Slovensku sa rozbehol v roku 1992. Pritom toto nádherné plemeno, ktoré sa vyznačuje svojou prispôsobivosťou, inteligenciou, všestrannosťou, bolo a je známe už niekoľko storočí...Obrázok

Dnešný Cavalier je priamym potomkom malých španielov, ktorých tak často vídame na obrazoch zo 16. – 18. storočia. Malí španieli boli pomerne bežnými miláčikmi dvorných dám za vlády Stuartovcov. Karol I., ale najmä jeho syn Karol II., boli veľkými priaznivcami malých španielov. Pre psíkov na kráľovskom dvore neexistovali zavreté dvere, vo veľkom množstve zapĺňali kráľovské komnaty a mali povolený vstup aj do Britského parlamentu. Karol II. choval  „čiernopálených“ (black and tan) a trojfarebných (tricolor) španielov. Zvláštne zásluhy na rozvoji toy španielov má ešte jeden vysoko postavený gróf menom Marlboro, ktorý žil na zámku Blenheim v panstve Oxford. Zaslúžil sa o chov s gaštanovohnedými fľakmi na sivobielom podklade (blenheim). Okrem toho bol a je známy ešte celohnedý španiel (ruby).

Obrázok Až do polovice 19. storočia boli v Anglicku malí španieli používaní ako duriči, prípadne spoločníci šľachty. Potom radikálny vývin zmenil výzor psov. Zapáčili sa psy s guľatými hlavami a krátkymi ňufákmi. Postupne sa ale presadila dnešná podoba King Charles Spaniela. Nie všetci však súhlasili s takýmto vývojom. Američan Rooswell Eldrige, milovník malých španielov, sa podieľal na rekonštrukcii pôvodného typu. Počas piatich rokov ponúkal odmenu vo výške 25 funtov za najlepšieho psa a sučku rovnakého typu, ako za doby panovania kráľa Karola II. V roku 1928 bol v Británii založený klub a vznikol definitívny názov plemena „Cavalier King Charles Spaniel“. Na prvej schôdzi usporiadanej počas druhého dňa Cruftovej výstavy toho istého roku bol štandard spísaný prakticky v takej podobe, ako ho poznáme dnes. Odvtedy prešli „cavalieri“ dlhú cestu a stali sa veľmi  obľúbeným spoločenským plemenom. V krajine svojho pôvodu sa už dlhé roky suverénne držia na samom vrchole obľúbenosti v kategórii toy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.