Choď na obsah Choď na menu
 


Charakteristika

18. 10. 2008

Charakteristika

Obrázok Cavalier King Charles Spaniel nie je síce veľký, ale určite odvážny a nesmierne ušľachtilý! Menší vzrast ho priam predurčuje do mestských bytov a jeho nebojácnosť a prítulnosť následne splnia požiadavky všetkých generácií. S deťmi vyvádza dlhé hodiny v prírode, v lete si s nimi dokonca bez problémov aj zapláva, v zime behá za sánkami... Hravosť tohto plemena vskutku nepozná hranice. Doma dokáže odpočívať na gauči takmer bez pohnutia, nebude v byte nič ničiť, nesťahuje obrusy, nešteká za dverami... Štekať vie, i keď tohoto prirodzeného umenia využíva iba výnimočne. Každého prichádzajúceho uvíta s láskou v očiach a nehou v srdci. 
Obrázok 
Jeho dlhá srsť sa ľahko udržuje v čistote. Cavalier je obdarovaný pomerne dobrým zdravím. Jeho inteligencia a prispôsobivosť sú obrovské. O tomto plemene sa zvykne hovoriť ako o psoch vhodných "do voza i do koča". To znamená, že ich možno chovať rovnako dobre v panelákovom byte niekde v státisícovom meste a, naopak, aj na samote v lone prírody. Prispôsobí sa! Faktom je, že keď týchto psov raz naučíte na pohyb v prírode, musíte im ho dopriať čo možno najčastejšie, pretože to je práve to, čo najviac milujú hneď po svojom pánovi. Dajú sa z nich bez problémov spraviť aj dokonalí "gaučáci", teda psi, Obrázok  ktorí takmer celý život prespia na pohovke v blízkosti svojho pána, ale akú radosť by z nich mal potom človek? Sú nesmierne plastickí a každý si ich môže prispôsobiť k svojmu obrazu.

King Charles španiel je pes, ktorý sa väčšinou silne upne na jedného pána. Jeho podmienkam sa dokonale prispôsobí a je mu plne oddaný. Voči cudzím ľuďom býva nedôverčivý, a chová sa k nim skôr rezervovane. Dobre sa znáša s ostatnými psami, ale pri konflikte radšej utečie. Pri súžití s inými domácimi zvieratami nebývajú problémy.

King Charles španiel si veľmi dobre rozumie s deťmi, má s nimi trpezlivosť a veľmi rád sa zúčastňuje ich hier. Deti by však mali pri styku so psom dodržiavať určité pravidlá a Obrázok rešpektovať ho.

 

Výchova

Tento pes je pomerne ľahko vychovateľný, jeho výchovu zvládne aj začiatočník. Rýchlo a rád sa učí, a pri správnej výchove vyrastá v príjemného a poslušného psa. Je to inteligentný pes, ktorý väčšinou veľmi rýchlo pochopí, čo od neho jeho pán požaduje.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.